Medzinárodná súťaž Mladý stavbár 2024

V dňoch 8. – 9. októbra 2024 sa konal v priestoroch dielní praktického vyučovania našej školy na Bánovskej ceste 9 v Žiline už 14. ročník medzinárodnej súťaže praktických zručností žiakov „Mladý stavbár“. Súťažilo sa v odboroch murár/operátor stavebnej výroby, inštalatér/technik energetických zariadení budov a tesár.

Organizátorom súťaže je naša Stredná odborná škola stavebná v Žiline. Cieľom súťaže bolo prezentovanie odborných praktických zručností a teoretických vedomostí v stavebných profesiách s dôrazom na využívanie nových materiálov, spôsobov práce a technológií, reflektujúc na aktuálne trendy a potreby trhu práce v SR.

Po úvodnom príhovore riaditeľa školy Josefa Ilčíka sa súťažiacim a hosťom prihovorila Mária Benedeková z odboru školstva a športu ŽSK. Otvorenia súťaže sa zúčastnila aj tajomníčka SOPK Žilina Anna Cabajová, Krajský cechmajster Cechu strechárov Slovenska Jaroslav Rovňan, zástupca Slovenskej živnostenskej komory v Žiline, člen KR Ján Martiniak a samozrejme aj veľa sponzorských firiem, dlhodobo spolupracujúcich so školou v rámci praktického vyučovania žiakov.

Po otvorení súťaže odovzdal pán Ján Martiniak, člen krajskej rady Slovenskej živnostenskej komory Žilina SOŠ stavebnej DEKRÉT a pamätnú plaketu za 25. ročnú spoluprácu medzi SŽK a školou.

Renomované domáce a zahraničné firmy, ktoré sú v súčasnosti lídrami na trhu v stavebníctve a zdravotechnike nám venovali nielen materiál na súťaž, ale aj hodnotné vecné ceny pre súťažiacich. Členmi hodnotiacich komisií boli zástupcovia firiem, ktorých stavebné materiály a technológie boli na súťaži použité a odborníci z praxe.

Tento rok súťažilo celkom 36 súťažiacich z 11 škôl – 5 z Českej republiky a 6 zo Slovenska. Súťažiace školy boli z Vysokého Mýta, Sušice, Brna – Bosonohy, Kyjova, Třebíča, Nitry, Námestova, Liptovského Hrádku, Čadce, Topoľčian a Žiliny, čím sa v počte zúčastnených škôl „Mladý stavbár“ zaraďuje medzi najväčšiu súťaž tohto typu na Slovensku!

Súťažili dvojčlenné družstvá žiakov. Tesári pracovali obidva dni na výrobe dvoch lavičiek z masívu. Murári v prvý deň murovali fragment z tehly Porotherm a tvárnic Ytong na lepiace hmoty od spoločnosti Excel Mix.  Druhý deň robili obklad – kombináciu obkladačiek a mozaiky Lassersberger- Rako (Keramika Soukup) a nanášali na stenu štruktúrovanú omietku Helios Kansai.

Inštalatéri prvý deň zapájali inovovanú podomietkovú výtokovú batériu Hansgrohe Ibox 2 a robili rozvody vody (Wavin) bez tlakovej skúšky aj s kompletovaním vrchnej časti hlavovej a ručnej sprchy. Druhý deň osádzali a napájali wc moduly (Alcadrain) a umývadla na rozvody vody a kanalizácie, osádzali stojankové batérie a rohové ventily (Schell), osádzali umývadlá a wc misy (Alcadrain). Následne robili tlakovú skúšku lisovaných rozvodov z viacvrstvových rúr (Henco). Žiaci si tak mohli reálne overiť, či správne a funkčne  namontovali jednotlivé komponenty.

Našu školu reprezentovali v odbore inštalatér Andrej Bielik a Marcel Komačka z II.C a získali krásne druhé miesto. Tesári Matúš Šeliga a Lukáš Poniščiak z II.D taktiež získali strieborné medaily. V odbore murár Michal Huličiar a Kristián Meško z III.G, síce nezískali pódiové umiestnenie, ale odviedli kvalitnú prácu. Veľká vďaka za prípravu žiakov patrí aj majstrom odbornej výchovy Ladislavovi Pidíkovi, Ľubošovi Kľučkovi a Petrovi Ďurišovi. Gratulujeme!

Ďakujeme sponzorom za poskytnutý stavebný materiál a hodnotné ceny, taktiež všetkým zamestnancom, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii súťaže. Prežili sme dva dni plné nových skúseností a nezabudnuteľných pracovných aj osobných zážitkov.